Uporaba avtosedežev

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Otroški avtosedeži morajo biti pripeti z varnostnim pasom tudi ko v njih ni otroka.

Marsikdo ne ve, da je še kako pomembno, da je otroški avtosedež pripet tudi takrat, ko se v njem ne nahaja otrok. V kolikor avtosedež ni pripet lahko namreč v primeru trka poleti po avtomobilu in poškoduje voznika ali sopotnike. Na eno nepravilnost, ki jo pogosto naredijo starši ali stari starši, ko uporabljajo otroški avtosedež smo že upozorili. Nas pa je zanimalo, katere so še druge težave z avtosedeži.

Med drugimi težavami lahko najdemo tudi nepravilno nameščenost avtosedeža. Predvsem starejši ljudje velikokrat ne znajo pravilno prebrati navodila ali slednjih sploh ne prejmejo in avtosedež v avtomobil namestijo zgolj toliko, da ne bi prejeli kazni. Ob tem pa se sploh ne zavedajo, da lahko s takšno pritrditvijo zelo škodujejo otroku ali vnuku. Napačno pritrjen avtosedež se namreč ob trku ne bo pravilno odzval in ne bo zaščitil otroka. Tako smo ponovno lahko naredili veliko škode. Pomembno je, da se vselej preveri, če je avtosedež pravilno nameščen. Avtosedež se po namestitvi ne sme nagibati, vendar mora biti trden. Napaka, ki jo pogosto naredijo starši ali stari starši je tudi ta, da se otroka na krajši razdalji ne pritrdi. To je seveda huda napaka. Tudi če se odpravimo le nekaj metrov z avtomobilom, se lahko zgodi nesreča in v kolikor otrok ni pritrjen lahko ponovno utrpi resne poškodbe.

Zato si moramo vselej, pa naj gre še za tako kratko razdaljo, vzeti čas in otroke pravilno pritrditi oziroma pripeti v avtosedež. Tudi če se otrok upira, nikakor ne smemo popustiti, vendar moramo vztrajati, da je to potrebno, saj se bo tako tudi otrok naučil, da mora sam skrbeti za svojo varnost. Otroka moramo tudi naučiti, da se nam med vožnjo ne odpenja. Nekateri avtosedeži imajo tudi opozorilne znake, da se je avtosedež odpel in s tem opozori starše, da je otrok naredil nekaj narobe. Spet drugi avtosedeži imajo nekoliko bolj zakompliciran sistem pripenjanja in ga otroci malo težje odpnejo.

Vse to so načini, kako lahko otroka med vožnjo zadržimo v avtosedežu. Avtosedeži v avtomobilu nikakor nizo za okras, vendar otroku nuzijo varnost in prav je, da tudi mi učimo otroka, da so otroški avtosedeži nekaj dobrega in da je še kako pomembno, da so v njih pravilno nameščeni. Otrok bo kaj hitro ugotovil, da je to nujno zlo in se bo nehal upirati.

Rezultat iskanja slik za otrok v avtosedežu

Napaka staršev je tudi ta, da otroka namestijo v premajhen avtosedež, saj menijo, da je slednji še dovolj velik in da še ne potrebujejo novega. Pogosto se to zgodi tudi starih starših, kjer imajo v avtomobilu nadomestne sedeže. Staršem se morebiti še ne zdi dovolj pomembno, da bi slednje sedeže menjali in tako otroka vozijo v premajhnem. Poudarimo, da je premajhni avtosedež prav tako nevaren in ne nudi otroku vse potrebne varnosti. Skozi članek smo spoznali, da je še kako pomembno, da so otroški avtosedeži v avtomobilih pravilno pripeti in da so starši tisti, ki morajo zraven pripomočkov poskrbeti za otrokovo maksimalno varnost.

Avtosedeži so lahko v avtomobilu pripeti na različne načine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *