Vloga antifriza v avtomobilu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Primarna naloga antifriza v avtomobilu je zniževanje temperature motorja. Z zniževanjem temperature se prepreči pregrevanje in posledično tudi sama okvara. Tekočina preprečuje tudi korozijo in razpadanje.

Hladilni sistem avtomobila

Hladilni sistem vozila je povsem zaprt sistem. Ker je zaprt, iz njega ne uhaja tekočina. V kolikor prihaja do iztekanja antifriza je najverjetneje nekje prišlo do korozije. Do slednje navadno prihaja zaradi prevelikega odstotka navadne vode v sistemu.

Antifriz

Antifrizi so tovarniško največkrat pripravljeni za uporabo do 40 stopinj Celzija pod lediščem

Naloga hladilnega sistema je odvajanje odvečne toplote stran od motorja in preprečitev okvar. Sama tekočina tako služi kot sredstvo za prenos toplote iz enega dela motorja na drugega.

Vedno uporabljamo enak antifriz kot je že v sistemu

V preteklosti smo morali biti zelo pazljivi glede barve antifriza v sistemu. V kolikor smo notri imeli rumenega, smo morali nujno doliti rumenega in ne rdečega. Dandanes barva ne igra velike vloge pri delovanju vozila. Pomembna pa je sama sestava tekočine oziroma njeni aditivi.

Vozila imajo namreč sestavne dele iz različnih materialov in so dandanes bolj dovzetni za hujše okvare. Prava sestava hladilne tekočine tako zaščiti motor pred poškodbami in korozijo. Dobro je torej, da preverimo, kakšna je sestava hladilne tekočine, ki jo priporoča proizvajalec vozila. Vedno moramo kupiti samo priporočeno hladilno tekočino.

Delovanje antifriza v različnih vremenskih razmerah

Hladilna tekočina se v različnih vremenskih razmerah obnaša različno. Poleti je njena primarna naloga ohlajanje motorja in preprečitev pregrevanja. Poleti namreč povečano uporabljamo klimo, s čimer obremenjujemo motor. Hladilne tekočine mora biti dovolj v sistemu, da se motor lahko primerno ohlaja na delovno temperaturo. Pozimi antifriz preprečuje tudi zmrzovanje, kar pomeni, da motor tudi v primeru izjemno nizkih temperatur deluje normalno.

Ohlajanje vozila z navadno ali destilirano vodo

V kolikor nimamo antifriza, lahko namesto njega uporabimo vodo. Zavedati pa se moramo, da navadna voda povzroča korozijo. Je sicer cenovno ugodna in dostopna, vendar v primeru nizkih temperatur pozimi tudi zmrzne. V primeru, da doma nimamo hladilne tekočine, uporabimo raje destilirano vodo, ki nima korozivnih lastnosti. Vsekakor pa moramo pozimi poskrbeti, da je v sistemu več antifriza kot vode, saj tako ne bo tekočina zmrznila. Najboljša mešanica je 50 odstotkov vode in 50 odstotkov etilen glikola. Ta mešanica deluje do minus štirideset stopinj. Vedno je dobro, da sledimo nivoju tekočin in jih po potrebi dolijemo. Generalna menjava hladilnega sredstva je priporočljiva vsaki dve leti ali vsaj vsak velik servis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *