Investicija v SSL certifikat

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ali se pri brskanju spletnih strani sploh kdaj vprašate, zakaj so nekatere med njimi dostopne preko povezave http, spet druge pa preko https? Morda boste na to zadevo nekoliko bolj pozorni, ko boste spoznali, zakaj sploh gre.

Če spletna stran vsebuje nameščen varnostni SSL certifikat, potem ima na začetku URL naslova vedno zapisano https. Vse tiste, na katerih pa tovrstni certifikat ni nameščen, pa so dostopne preko vsem dobro poznanega naslova http. In v čem je sploh razlika?

Https povezava omogoča varno povezavo

Za https je značilno, da omogoča varno povezavo, in sicer med strežnikom oziroma spletno stranjo ter brskalnikom obiskovalca. Ves prenos je namreč dešifriran, kar po domače pomeni, da morebitnim napadalcem onemogoča, da bi lahko prestrežene podatke sploh uspeli razbrati.

In če je še ne tako dolgo nazaj veljalo pravilo, da sta glavna podporna stebra vsake spletne strani domena ter spletno gostovanje, dandanes velja, da se jima je pridružil še SSL certifikat. Vanj pa se vam zelo splača investirati, in to zaradi številnih razlogov.

Zakaj investicija v certifikat SSL

V prvi vrsti se vam investicija v SSL certifikat izplača zaradi varnosti podatkov. Še posebej ga je smiselno vključevati v spletne trgovine, kjer se navadno zelo pogosto prenašajo številni zelo občutljivi osebni podatki.

SSL certifikat vam v veliki meri omogoča tudi večje zaupanje obiskovalcev

SSL – Secure Sockets Layer

SSL certifikat vam v veliki meri omogoča tudi večje zaupanje obiskovalcev, odpravlja varnostno opozorilo brskalnika ter vam ponuja še veliko večjo vidljivost v iskalniku Google.

Kdaj so se certifikati začeli bolj množično pojavljati?

Znano je, da se je SSL protokol v svoji prvotni obliki začel pojavljati že leta 1994. Veliko bolj množično pa se je SSL certifikat pričel pojavljati leta 2014.

Google je leta 2014 na svojem blogu objavil novico, da njegov algoritem za razvrščanje iskalnih rezultatov po novem upošteva še prisotnost še SSL certifikata.

Če sami še ne uporabljate tovrstnega certifikata na svoji spletni strani, je čas, da si ga omislite tudi vi. Razlogov za to dejanje imate kar nekaj in prav vsak med njimi je dovolj tehten. Sicer pa si o SSL certifikatih lahko več preberete na določenih spletnih straneh, na primer na spletni strani domenca.com, kjer boste lahko izvedeli še druge koristne informacije o spletnih zadevah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *