Kaj je potrebno vedeti preden se odločite za toplotno črpalko voda voda?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

V zadnjih nekaj letih je pred vsako ogrevalno sezono veliko govora o toplotnih črpalkah, kar je razumljivo, saj za svoje delovanje uporabljajo velik delež obnovljivih virov energije in so torej okolju najprijaznejši način ogrevanja. Poleg tega so tudi ekonomsko učinkovite, kar je zmagovalna kombinacija.

Obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki za svoje delovanje uporabljajo različne vire energije – vodo, zemljo in/ali zrak – vendar je z energijskega vidika še vedno najugodnejša toplotna črpalka voda voda. Le-ta za svoje delovanje izkorišča toploto podtalnice, katere prednost je sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12 °C. Zaradi relativno visoke temperature je torej podtalnica idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila (grelno število ponazarja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in porabljeno električno energijo in torej ponazarja učinkovitost delovanja toplotne črpalke).

Rezultat iskanja slik za toplotna črpalka voda voda

Iz tega sledi, da je ta vodni vir energetsko najučinkovitejši (gledano skozi povprečje celega leta), vendar je potrebno vedeti, da morajo biti predizpolnjeni določeni dejavniki in pogoji, če želite svoj dom ogrevati ali hladiti s toplotno črpalko voda voda.

V nadaljevanju preverite kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za postavitev toplotne črpalke voda voda:

  1. Na svojem zemljišču morate imeti podtalnico, ki naj ne bi bilo globlje kot 30 metrov niti tik pod površino, saj so tam površinske vode, ki zaradi velikih temperaturnih nihanj niso najbolj primerne.

  2. Pridobiti je potrebno vodno dovoljenje za rabo podtalne vode.

  3. Izvesti je potrebno določena gradbena in zemeljska dela (vrtanje), saj je potrebno ob zgradbi izvrtati v zemljo dve vrtini.

  4. Pred namestitvijo sesalne vrtine je potrebno preučiti količino in kvaliteto podtalne vode.

  5. Izdelati je potrebno ponorno vrtino (približno 15 metrov), s čimer se izognete mešanju toplejše in hladnejše vode.

  6. Poskrbeti je potrebno za cevno povezavo, pri kateri je najpomembnejša pravilna dimenzija cevi.

  7. Poskrbeti je potrebno še za potopno črpalko, ki črpa podtalno vodo iz sesalne vrtine preko toplotne črpalke voda voda v ponorno vrtino.

Zdaj torej veste kaj vse je potrebno storiti za vgradnjo toplotne črpalke voda voda, vam pa ob odločitvi za TČ voda voda toplo svetujemo, da za izvedbo postavitve in vsa ostala gradbena dela najamete strokovnjake!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *