Sanjači zlatega sna

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

To je zgodba o ljubezni in smrti v zlati deželi in začne se s pokrajino. S temi besedami je ameriška novinarka začela svojo pripoved Sanjači zlatega sna o ženski, ki je hrepenela po uresničitvi svojega ameriškega sna.

love-inspirational-daily

LOVE – Ljubezen

To je Kalifornija, kjer lahko človek živi in umre, ne da bi poskusil artičoko, ne da bi kdaj srečal katolika ali juda. To je Kalifornija, kjer ni težko zavrteti telefonske številke spovednice, težko pa je kupiti knjigo. To je zadnja postaja za vse, ki so prišli od nekod, za vse, ki so se hoteli umakniti mrazu, preteklosti in tradiciji. To je dežela, kjer poskušajo najti nov način življenja, in sicer na edinem mestu, v katero znajo pogledati: v časopisnih prispevkih in filmih. Primer Lucille Marie Maxwell Miller je tabloidni spomenik temu novemu načinu življenja.

Lucille Marie Maxwell Miller je sedmega oktobra 1964 zažgala avtomobil, v katerem je spal njen mož. V dolino San Bernardino v Južni Kaliforniji je seveda prišla od nekod drugod, iz prerije; in prišla je iskat nekaj, kar je videla v filmih ali slišala po radiu, piše Joan Didion. Lucille Marie Maxwell Miller je hrepenela po uresničitvi ameriškega sna: po ljubezni in zakonu s premožnim pravnikom. Ovira na poti je bil njen mož. Zato ga je odstranila.

Delo Joan Didion govori o skrajnostih, h katerim se je pripravljen zateči človek, ko želi uresničiti sen, ki je pogosto povezan z njegovim pojmovanjem uspeha. Podobnih zgodb je na straneh črne kronike, pa tudi v literarnih delih veliko.

Ameriški sen je od nekdaj povezan z zgodbami o neslutenih možnostih v deželi čez lužo. Navdihujejo jih tisti, ki so uspeli; tisti, ki so se iz razcapancev povzpeli v milijonarje. In čeprav na enega od njih, na Sheldona G. Andelsona, tretjega najbogatejšega Američana, za katerega so bili v otroštvu trije dolarji celo premoženje, pride veliko Lucill Marij Maxwell Miller, želja po uresničitvi ameriškega sna ostaja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *