Izolacija strehe v mansardnem stanovanju

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Mansarde vedno bolj postajajo bivalna površina, saj mladi tudi ostajajo doma in si v domači hiši gradijo in urejajo stanovanja. Z mansardnimi stanovanji sicer ni čisto nič narobe, vse je ok, lahko si uredimo tudi le bivalni prostor, problem je edino v tem, da znajo biti temperaturna nihanja tu največja. Nič ni hujšega kot imeti poleti v stanovanju 30 ali pa še več stopinj Celzija ali pa pozimi imeti radiatorje prižgane cel dan in celo noč samo zato, da vzdržujemo neko vzdržno temperaturo, pri tem pa naša grla in pljuča trpijo zaradi suhega zraka. Ravno zato je izolacija strehe še posebej v mansardnih stanovanjih nujno potrebna in ravno tu ne varčujte na debelini izolacije, saj se lahko podstrešje segreje poleti npr. tudi na 70 stopinj Celzija.

Izolacija strehe se naredi v 5 korakih

Ste mislili, da se izolacija strehe naredi le v enem koraku, to je da se na deske podstrešja namesti izolacijski material? Daleč od tega. Pa si poglejmo korake:
1. Naredimo zračni kanal pod kritino
2. Paropropustna in vodoodbojna rezervna kritina
3. Sledi plast izolacije
4. Pod izolacijo se namesti parna zapora
5. Namestitev zaključne obloge
Šele ko so končani vsi te koraki, lahko rečemo, da je toplotna izolacija strehe narejena tako, kot je treba.

Rezultat iskanja slik za Izolacija strehe v mansardnem stanovanju

Kako debela mora biti izolacija strehe?

Večno vprašanje, ki ga lahko zasledimo povsod, vendar pa odgovor tudi slučajno ni enostaven. Debelina, ki jo ima izolacija strehe, se mora namreč prilagajati in določati glede na izbrano rezervno kritino in parno zaporo. Nekako pa se lahko držite pravila, da večja je debelina izolacije, bolje je in manj lahko zgrešite. Na voljo so različni materiali, vi glejte predvsem na to, kolikšna je toplotna prevodnost, kar je tisti odločilni faktor, razlike pa med proizvajalci in uporabljenimi materiali so in to ne majhne, zato za nasvet res raje vprašajte vsaj prodajalca, če se na to ne razumete prav dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *